Coeliakie

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Mensen met coeliakie kunnen gluten niet verdragen. Zij krijgen beschadigingen aan het slijmvlies van de dunne darm wanneer zij gluten eten. Mensen met coeliakie die regelmatig gluten eten beschadigen de darmvlokken, wat verschillende buikklachten geeft. Wanneer de darmwand erg beschadigd is, neemt deze minder goed voedingsstoffen op. Hierdoor ontstaat er een risico op tekorten in de voeding en kan het gewicht ongewenst afnemen.

 

De klachten bij coeliakie kunnen per persoon verschillend zijn. Klachten die veel voorkomen zijn diarree, een opgezette buik, verstopping, buikpijn en een plakkerige ontlasting.

 

DIEETADVIES BIJ COELIAKIE

Bij coeliakie is een levenslang glutenvrij dieet geadviseerd. Hierdoor verdwijnen de klachten langzaam en kan de dunne darm zich herstellen. Door een verminderde opname door darmbeschadiging kan het zijn dat er tekorten zijn, bijvoorbeeld aan ijzer. Het kan dan zijn dat deze tijdelijk gesuppleerd moet worden. Een diëtist kan daarnaast helpen een volwaardig voedingspatroon aan te nemen, waarbij de producten met gluten vervangen worden door glutenvrije producten. Zo blijft het voedingspatroon volwaardig.

 

Heeft u interesse in een dieet bij coeliakie? Wij begeleiden u graag met een passend voedingsadvies op maat.

Deel deze pagina:

Ga naar de inhoud