Te hoge bloeddruk

De bloeddruk is de druk die ontstaat doordat het hart bloed door de bloedvaten pompt. Er is sprake van een te hoge bloeddruk als de bovendruk 140mmHg of hoger is en/of de onderdruk 90mmHg of hoger is. Een hoge bloeddruk kan pas worden vastgesteld na meerdere metingen, aangezien een bloeddrukmeting een momentopname is.

 

Een te hoge bloeddruk kan klachten geven als hoofdpijn, duizeligheid en kortademigheid. Op de lange termijn kan een te hoge bloeddruk de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Dit komt doordat de hoge bloeddruk de wanden van de slagaders beschadigt. Hierdoor neemt aderverkalking en daarmee de kans op hart- en vaatziekten toe.

 

DIEETADVIES BIJ EEN TE HOGE BLOEDDRUK

Een gezonde leefstijl kan de bloeddruk verlagen. Hierbij hoort een algemene gezonde voeding die eigenlijk voor iedereen geldt. De nadruk ligt erop dat de inname van natrium beperkt wordt en de inname van kalium verhoogd wordt. De inname van natrium verhoogt namelijk de bloeddruk en de inname van kalium verlaagt de bloeddruk. Natrium zit voornamelijk in zout en kalium voornamelijk in groente.

 

Heeft u interesse in het dieet bij een te hoge bloeddruk? Wij begeleiden u graag met een passend voedingsadvies op maat.

Deel deze pagina:

Ga naar de inhoud