Voedselallergie

Een voedselallergie komt vaker voor bij zuigelingen en jonge kinderen dan volwassenen. Bij een voedselallergie geeft het afweersysteem een abnormaal sterke reactie op een eiwit in de voeding. Deze eiwitten noemen we ook wel allergenen. Het lichaam herkent de allergenen als indringers en reageert daarom met antistoffen. Deze antistoffen komen elke keer vrij wanneer het allergeen in het lichaam komt. De klachten hierbij zijn afhankelijk van waar de reactie in het lichaam zich voordoet. Dit kunnen bijvoorbeeld huidklachten, oogklachten, vochtophopingen, klachten bij het ademhalen, maag-darmklachten en hart- en vaatklachten zijn.

 

DIEETADVIES BIJ VOEDSELALLERGIE

Om klachten te vermijden worden de allergenen uit de voeding geëlimineerd. Door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, kunt u bepaalde voedingsstoffen onvoldoende binnen krijgen. Het is belangrijk dat wanneer bepaalde voedingsmiddelen vermeden worden, ze wel worden vervangen door een ander voedingsmiddel. Zo krijgt u toch de benodigde voedingsstoffen binnen en blijft de voeding volwaardig. Daarnaast kan een diëtist informatie geven over de voedingsmiddelen waar het allergeen in zit.

 

Heeft u interesse in een dieet bij een voedselallergie? Wij begeleiden u graag met een passend voedingsadvies op maat.

Deel deze pagina:

Ga naar de inhoud